Relatieportret: Esther & Mendel

Relatieportret: Esther & Mendel

In de rubriek Relatieportret laten we stellen aan het woord over hun relatie. Hoe begon hun verhaal samen, welke uitdagingen komen ze onderweg tegen, en hoe houden ze het samen leuk?
We trappen zelf af! Vandaag het portret van: Esther en Mendel.

Mendel (32) en Esther (34) zijn 10 jaar samen, waarvan 8 jaar getrouwd. Ze hebben 3 kids: Sem van 5, Micha van 3 en Thijn van een half jaar oud. 

Eerste indruk van elkaar:

Zij: Hij was het broertje van een vriend van me, dus daar heb ik niet zo’n levendige herinnering aan. Maar ik weet nog dat hij een jaar op reis was geweest en dat ik hem niet herkende toen hij terugkwam. En toen dacht ik: Hello, wie is deze leuke jongen? Zeer verbaasd dat hij dat broertje was😊

Hij: Toen ze mij voor het eerst opviel dacht ik vooral out-of-my-league, maar wat zou iemand blij zijn om haar aan de haak te slaan. 

Wat zien we op de foto die jullie vasthouden:

Zij: Deze jonkies zijn wij op onze trouwdag, nu 8,5 jaar geleden. Waar we de fotoshoot nog ietwat ongemakkelijk vonden, hebben we verder genoten van een prachtige dag. Een fantastische start van ons huwelijksleven!

Onze leukste date:

Zij: Toen ik nog in Amsterdam werkte, stond hij mij een keer onverwacht op te wachten toen ik klaar was. Hij had pannenkoeken gebakken en die hebben we samen op een stoeprandje aan de gracht opgegeten. Het was een heerlijke zomeravond. Lekkerste pannenkoeken die ik ooit heb gegeten. 

Hij: In hartje Amsterdam een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert in verschillende restaurants. Het was leuk om 3 verschillende plekken uit te kiezen, gezellig wandelen door Amsterdam tussen de gangen door. En ook al hadden we een korte ruzie na een spelletje tijdens het hoofdgerecht, het was toch een gouden date! 

Date Fail:

Zij: Ik had een keer een escape room geboekt. Deze had helemaal het thema De Liefde. Maar het bleek niet heel erg een escape room te zijn maar meer een huis vol cheesy opdrachten. Het was best hilarisch maar niet helemaal wat ik voor ogen had.

Hij: Laatst nog hadden we een gezellige avondwandeling om lekker te kletsen maar dat liep uit in een meningsverschil – wat uiteindelijk toch weer een goed gesprek opleverde. 

Hier viel ik op:

Zij: Zijn toewijding aan God, vrienden, studie. Hij is een intelligente man zonder arrogantie, rustig zonder saai te zijn, grappig zonder clown te zijn, knap zonder ijdel te zijn. Ik heb me altijd heel erg serieus genomen gevoeld door hem, en dat is voor mij belangrijk. Ik ben er nog geen zoals hij tegengekomen😉

Hij: Zij is een rotsvast moreel kompas. Ze weet op de een of andere manier altijd wat het goede is om te doen en kan daar woorden aan geven. 

Het leukst om samen te doen:

Zij: Het leven, ik vind eigenlijk bijna alles leuker als hij er bij is. Ik geniet enorm van onze weekenden, als we kunnen ‘uitslapen’. Rustig opstarten, samen genieten van onze jongens en van kletsen met elkaar. Oh en samen een boek lezen (elkaar voorlezen). Dat hebben we al lang niet meer gedaan, maar dat vond ik altijd zo ontspannend en romantisch. 

Ik vind eigenlijk bijna alles leuker als hij erbij is.

Esther

Hij: Eigenlijk zijn de leukste momenten wanneer we samen iets gaan beleven, op avontuur, zoals vakantie naar onbekende bestemmingen. Maar ik moet dan altijd een drempel over om dat aan te gaan. 

Ons moeilijkste jaar samen:

Zij: Gaat nog komen denk ik, ik kan me voorstellen in de chaos met alle activiteiten en de jongens dat we altijd alert moeten zijn of wij nog goed zitten samen. Tot nu toe hebben we nog niet een moeilijk jaar samen gehad maar het is voor mij niet ondenkbaar dat dat een keer gaat gebeuren, zeker als er externe stressfactoren bij zouden komen. Zoals b.v. baanverlies/gezondheid issues noem maar op.

Hij: De moeilijkste tijd was nog voor ons trouwen. Es vond het moeilijk om zo’n grote keuze van een levenspartner te maken en zat met veel twijfels in je hoofd. Ik was er wel van overtuigd dat ik met haar verder wilde maar moest haar d’r eigen proces laten hebben. Ik vond het moeilijk te beseffen dat dat proces ook kon betekenen dat ze niet meer verder met mij zou willen gaan. Gelukkig liep het anders 😉 

Dit bewonder ik in jou:

Zij: Zijn discipline en doorzettingsvermogen/vindingrijkheid om dingen voor elkaar te krijgen. Hij is in opleiding tot kinderarts en is altijd aan het studeren. Er moet altijd wel iets gebeuren. Ik zou gek worden, maar hij komt na een lange dag werken thuis en helpt met de kids in bed leggen. Om vervolgens weer zijn laptop of een boek erbij te pakken…  En als hij iets wil dan zoekt hij een manier net zo lang tot het lukt. Ik was allang gestopt.

Hij: Ik ben nog steeds blij met haar moreel kompas, het is een anker in onze levens! Het helpt om steeds de prioriteiten in het leven weer recht te trekken. Zonder haar was ik denk ik veranderd in een workaholic maar door haar houd ik focus op het gezin en andere belangrijke dingen. 

Hierin verschillen we van elkaar:

Zij: Waarin niet? Ik heb meer afwisseling nodig, ben niet van de details. Ik ben chaotischer, en ook sneller in de stress. Ik weet bijna altijd meteen wat ik ergens van vindt en ben makkelijker op de kast te jagen. Mendel is gematigder, niet snel in de stress, steady. Heeft het doorzettingsvermogen om ook de details goed te krijgen. Ik ben meer de aanjager en Mendel zorgt ervoor dat we het ook tot een goed einde brengen. 

Hij: Haha, heel veel dingen, jij bent flexibeler en zoekt meer avontuur op. Ik ben wat behoudender en wat meer georganiseerd. 

Advies voor jonge stel in de foto:

Zij: Ga uit van goede intenties!!! Soms komt iets heel anders over dan het bedoeld was. Wees langzaam met boos worden of kritiek uiten, probeer eerst te luisteren. Zo gênant als blijkt dat iets super lief voor jou bedoeld was. Dit geldt niet alleen voor mijn jongere zelf, maar ook de huidige 😉

Hij: Maak er een gewoonte van om regelmatig op date te gaan, zodat het later een routine is om op terug te vallen.