Brief 1 tekst

Goed, jullie zijn vertrokken!


De eerste meters zijn afgelegd op de reis die jullie vanavond maken.

Als stel hebben jullie ook al wat meters gemaakt. 

Ga eens met je gedachten terug naar het moment dat jullie reis samen begon.
Het moment dat de vonk oversloeg.
Of het moment dat je doorhad dat wat je voelde toch wel relatiemateriaal was.
Het moment dat jullie samen besloten er voor te gaan.

Jullie zijn samen vertrokken op deze reis.

Die eerste periode is voor verreweg de meeste stellen een vliegende start. Je bent verliefd, de vonken spatten er vanaf, en alles tussen jullie lijkt vanzelf te gaan. De zon schijnt, jullie zijn net op pad, er zitten nog geen blaren onder je voeten. Misschien voel je de schouderbanden van een zware rugzak op je schouders drukken óf ben je met nauwelijks bepakking van huis gegaan, maar jullie hebben wind mee en de weg is vlak.

Weet je nog waar jullie eerste reis samen naartoe ging? De eerste vakantie met z’n tweetjes?

Als jullie samen een reis maken, is één van jullie dan de Planner? Of als jullie allebei van plannen houden, wie is dan zegmaar Hoofd Planning? Wijs maar eens aan, wie is dat? Of vinden jullie het allebei heerlijk om op de bonnefooi van huis te vertrekken? Wie kiest doorgaans jullie vakantiebestemming – wijs maar aan? En wie heeft het grootste overzicht over wat er in de koffers moet?

En zo-even, toen jullie bij de kruispunten op jullie weg de richting moesten bepalen: Wie van de twee deed dat het daadkrachtigst?

Hoe vond je het, om de controle los te laten als de ander aan zet was? Misschien wel lekker relaxed, of juist een beetje onnatuurlijk. En hoe vond je het om de keuze te maken voor jullie beiden waar jullie naartoe gingen?

Als je op reis gaat, krijg je geheid ook te maken met Avontuur en Veiligheid. In een relatie is het vaak zo dat de één een grotere voorkeur heeft voor Avontuur, en de ander voor Veiligheid. En de grap is, ze werken vaak ook op elkaar in.

Avontuur gaat over nieuwe ervaringen opdoen, in het diepe durven te springen, over voelen dat je leeft.
Het heeft in onze cultuur ook wel een negatieve connotatie. Een ‘avontuurtje’ is bijvoorbeeld niet echt iets dat je in deze context zou willen. Toch is het normaal als mensen avontuurlijk gedrag vertonen. We willen onderzoeken, ontdekken en nieuwe dingen zien en beleven.

Als avontuur gaat over erop uit gaan, zou je kunnen zeggen dat Veiligheid gaat over thuiskomen. Ook Veiligheid kan negatief in de oren klinken, wanneer het staat voor saai, voor terughoudend zijn, of voorspelbaar. Maar zonder veiligheid is een relatie natuurlijk geen relatie; veiligheid is een basisbehoefte. Het zorgt ervoor dat je kunt ontspannen en is een belangrijk ingrediënt om in je relatie te kunnen zijn wie je bent.

Veiligheid en Avontuur zijn in een gezonde relatie beide aanwezig.

Zet zo opnieuw een timer voor 10 minuten en wandel verder. Heb het er onderweg eens over hoe Veiligheid en Avontuur in jullie relatie een balans vinden.

*Bovenstaande tekst is ingesproken te beluisteren via www.up-2-date.nl/brief1